Ο άγιος Αντίπας γνώρισε τους Αγίους Αποστόλου και μάλιστα ο ευαγγελιστής Ιωάννης τον αναφέρει στην Αποκάλυψη. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τους ίδιους τους Αγίους Αποστόλους, επίσκοπος Περγάμου. Όταν πιά είχε γεράσει συνελήφθει από ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα να δικαστεί. Ο ηγεμόνας προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά η απάντηση του γέροντα επισκόπου τον εξόργησε και διέταξε τον θάνατό του. Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του στις 11 Απριλίου κάθε χρόνο.
Άγιος Αντίπας Επίσκοπος Περγάμου
Ο Άγιος Αντίπας έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δομιτιανού και μαρτύρησε για την Χριστιανική πίστη. Γνώριζε τους Αγίους Αποστόλους, που τον χειροτόνησαν Επίσκοπο της Εκκλησίας της Περγάμου, όταν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν εξόριστος στην Πάτμο.
Ενώ ήταν Επίσκοπος Περγάμου και γέρος, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες. Οδηγήθηκε στον ηγεμόνα και προσπαθούσαν με βία να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα. Ο ηγεμόνας προσπάθησε πάρα πολύ να πείσει τον Άγιο να αρνηθεί τον Χριστό, λέγοντάς του ότι η παλιά θρησκεία έχει πλήθος πιστών και ότι η δική του με τόσους λίγους και καταδιωκόμενος δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα και θα καταρρεύσει και σε λίγο καιρό θα προκαλεί αποτροπιασμό. Για αυτό καλύτερα να σκεφτεί έξυπνα και να μην θυσιάσει τη ζωή του για αυτήν. Άλλοστε κάθε τι παλιό, του είπε έχει αξία ενώ το νέο πολύ λίγη αξία έχει και θα ξεχαστεί. Ο Άγιος Αντίπας απάντησε ότι η πράξη του κάιν είναι πιό παλιά από την θρησκεία των ειδώλων αλλά δεν ξεχάστηκε.
Ο ηγεμόνας θύμωσε από την απάντηση του Αντίπα και έδωσε εντολή να τον ρίξουν σε ένα πυρωμένο χάλκινο ομοίωμα βοδιού, όπου τελειώθηκε ο βίος του, το έτος 92 μ.Χ.
Το ιερό λείψανό του ενταφιάσθηκε στην Εκκλησία της Περγάμου και αναβλύζει μύρο.
Ναός του Αγίου Αντίπα υπήρχε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη.
Ιερά Λείψανα:
Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Παναχράντου Άνδρου.
Μέρος της Κάρας του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου.
Το δεξί χέρι του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους.
Η σιαγόνα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους.
ΠΗΓΗ: https://agiosbios.gr