Κείμενο φωτογραφία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ
Τιμούμε σήμερα την 111η επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης μας, τιμούμε τον Πολιούχο μας Απόστολο των Εθνών Παύλο. Μεγαλοπρεπής ο Ναός αφιερωμένος στον Παύλο που διάδωσε τον Χριστιανισμό στην Ευρώπη και έστειλε τις επιστολές στα μέρη από τα οποία πέρασε. Κείμενα Χριστιανισμού και Αγάπης.
Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αποστόλου Παύλου ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Καβάλα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ήταν ο τρίτος Ναός μετά αυτόν του Τιμίου Προδρόμου στην συνοικία του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη συνοικία. Υπήρχε ήδη ο Ναός της Παναγίας αλλά και ένα προσκύνημα – αγίασμα στην Αγία Παρασκευή.
Από την εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” των Αθηνών διαβάζουμε στις 24 Ιουλίου 1911 ότι έχουν μπει τα θεμέλια για το Ναό και είναι εν αναμονή των σχεδίων κατασκευής του που θα εκπονήσει ο μεγάλος αρχιτέκτονας της εποχής από την Κωνσταντινούπολη Φωτιάδης. Τα επόμενα χρόνια είναι δύσκολα, όμως η Καβάλα απελευθερώνεται.. έτσι αργά αλλά σταθερά οικοδομείται ο Ναός. Φθάνουμε την 26η Μαΐου του 1926 που ήταν μια ιστορική μέρα για την Καβάλα τότε έγιναν τα εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Παύλου. Ο Μητροπολίτης Καβάλας, τότε και αργότερα Φιλίππων – Νεαπόλεως Χρυσόστομος τέλεσε τα θυρανοίξια του Ναού. Ο επιβλητικός ναός ήταν στο κέντρο της πόλης είχε ξεκινήσει από την αρχή του αιώνα σε μια εποχή που το Ελληνικό στοιχείο άρχισε να κυριαρχεί στην πόλη. Φωτισμένοι ιεράρχες όπως ο Ιωακείμ Σγούρος αλλά και ο Σπυρίδων Βλάχος ήταν οι πρωτεργάτες για την δημιουργία του Ιερού Ναού. Από την Κωνσταντινούπολη κλήθηκε ο φημισμένος μηχανικός του Πατριαρχείου Περικλής Φωτιάδης που σχεδίασε την λαμπρή Εκκλησία . Η Ελληνορθόδοξη κοινότητα επέλεξε ένα από τα τρία σχέδια που εκπόνησε ο σπουδαίος Μηχανικός. Αγοράσθηκαν μια σειρά οικοπέδων ώστε να οικοδομηθεί η εκκλησία. Η κοινότητα αγόρασε το οικόπεδο της οικογένειας Βεμβενίστε σε πολύ χαμηλή τιμή και αξίζει να αναφερθεί ότι οι σχέσεις με την μεγάλη αυτή Ισραηλιτική οικογένεια ήταν άριστες. Επίσης αγοράσθηκαν η οικία του Περιντσή Χασάν και το οικόπεδο του Μεσίδη.
Η ημέρα των εγκαινίων του Ναού ήταν το μεγάλο γεγονός για την πόλη στο οποίο παρέστησαν ο Στρατηγός Βλάσιος Τσιρογιάννης που την εποχή εκείνη είχε βοηθήσει τα μέγιστα στην πόλη και τον είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη, ο Νομάρχης Λουλακάκης όλοι οι πρόξενοι των χωρών που είχαν προξενεία στην Καβάλα και χιλιάδες Καβαλιώτες.