Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί λόγω πολλών πιθανών αιτιών, όπως η ύπαρξη χρόνιων ασθενειών, δερματικών παθήσεων, η αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, η εποχικότητα, το stress, η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος – αλλά και λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. H συχνότερη μορφή τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων της ανδρικής τριχόπτωσης.
Που οφείλεται όμως πραγματικά;
Τα είδη της ανδρικής τριχόπτωσης
Φυσιολογική τριχόπτωση.
Σε φυσιολογικούς ρυθμούς ο μέσος άνθρωπος χάνει από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, γεγονός που δεν γίνεται έντονα αντιληπτό μιας και συνεχώς φυτρώνουν νέες τρίχες – οπότε δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη διαφορά στην πυκνότητα των μαλλιών. Αυτού του είδους η τριχόπτωση είναι φυσιολογική, και παρατηρείται στους περισσότερους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου.
Εποχική τριχόπτωση.
Η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί δύο με τρεις μήνες και είναι αναστρέψιμη. Κάνει την εμφάνιση της κυρίως την άνοιξη ή / και το φθινόπωρο, και συνήθως επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.
Παθολογική τριχόπτωση.
Η αραίωση ξεκινά να γίνεται εμφανής όταν ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό ανανέωσης τους. Τα μαλλιά χάνονται, βγαίνουν και πέφτουν ξανά σε έναν πιο σύντομο επαναλαμβανόμενο κύκλο ζωής – αλλά παρουσιάζουν και αλλαγές στο χρώμα, την ποιότητα, και την ποσότητά τους. Στην περίπτωση αυτή, η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται παθολογική και μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία.
Κάποιες ακόμα περιπτώσεις παθολογικής τριχόπτωσης είναι η γυροειδής τριχόπτωση (αυτοάνοση διαταραχή τριχοφυΐας), η διάχυτη τριχόπτωση (περιοδική λέπτυνση και πέσιμο των μαλλιών), αλλά και η τραυματική τριχόπτωση (τριχόπτωση λόγω εξωτερικών παραγόντων).
Κληρονομική προδιάθεση (ανδρογενετική τριχόπτωση).
Η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες είναι η κληρονομική προδιάθεση, που η επιστημονική της ονομασία είναι ανδρογενετική τριχόπτωση, αλλά είναι ευρέως γνωστή σαν ανδρική τριχόπτωση. Τα γονίδια προκαλούν ευαισθησία των τριχοθυλακίων στα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες), τα οποία ξεκινούν να εκφυλίζονται σταδιακά.
Γιατί εμφανίζεται η τριχόπτωση;
Το φαινόμενο της τριχόπτωσης δεν εμφανίζεται μόνο στους άνδρες, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και στις γυναίκες. Κάποιες από τις πιο συχνές μορφές τριχόπτωσης είναι εποχικές ή/και παροδικές, και μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων περιποίησης (σαμπουάν, λοσιόν, και ειδικές αγωγές), τη σωστή διατροφή, αλλά και με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής.
Στις περιπτώσεις που η τριχόπτωση δεν οφείλεται σε κάποιον παροδικό ή εποχικό παράγοντα και έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα, τα αίτια συνήθως είναι κληρονομικά, που σε συνδυασμό με τη δράση των παραγώγων της κατεξοχήν ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης και την ηλικία, επιφέρουν την αποκαλούμενη ανδρική τριχόπτωση.
Πού οφείλεται η ανδρική τριχόπτωση;
Στους άνδρες, η τριχόπτωση ανδρικού τύπου, ξεκινά κυρίως από το μέτωπο και τους κροτάφους, καθώς και την κορυφή του κεφαλιού, και εμφανίζεται πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Σε κάποιες περιπτώσεις η τριχόπτωση εξελίσσεται ραγδαία, ενώ σε άλλες διαρκεί χρόνια και χαρακτηρίζεται από σταδιακή αραίωση των μαλλιών. Συχνά η όψη των μαλλιών γίνεται αδύναμη, οι τρίχες λεπταίνουν, και γίνονται εύθραυστες.
Οι άνδρες που πάσχουν από ανδρική τριχόπτωση κληρονομούν στους θύλακες των τριχών μια γενετική ευαισθησία στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT) – που είναι ένα παράγωγο ή υποπροϊόν της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη συρρικνώνει τους θύλακες των τριχών και προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία τους, καταστέλλοντας την ανάπτυξη τους. Οι θύλακες των τριχών με ευαισθησία στην ορμόνη DHT λεπταίνουν, η διάρκεια ζωής τους μικραίνει, με αποτέλεσμα την πτώση και τη μείωση της πυκνότητας στο τριχωτό της κεφαλής.
Λύσεις για την καταπολέμηση της ανδρικής τριχόπτωσης
Για την καταπολέμηση της ανδρικής τριχόπτωσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη – αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Εκτός από την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, τη λήψη ειδικών συμπληρωμάτων, αλλά και τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων, δίνεται η δυνατότητα χρήσης θεραπειών που καθυστερούν την εξέλιξη της.
Διατροφική πρόληψη και αντιμετώπιση
Η κακή διατροφή μπορεί να επιταχύνει την τριχόπτωση, καθώς η έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, αλλά και μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, εντείνουν το πρόβλημα.
1. Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή, εκτός από τα πολλαπλά της οφέλη, συμβάλλει και στην πρόληψη κατά της ανδρικής τριχόπτωσης. Τα (φυλλώδη) πράσινα λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι (ξηροί) καρποί, αλλά και τα μυρωδικά που αποτελούν μεγάλο μέρος της μεσογειακής δίαιτας, υποστηρίζεται πως μπορούν να καθυστερήσουν την τριχόπτωσης, και να μειώσουν την απώλεια μαλλιών.
2. Καταναλώστε τα απαραίτητα αμινοξέα
Φυσικά, από τη διατροφή κατά της τριχόπτωσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αμινοξέα που αποτελούν δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Μια διατροφή πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες – που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των θυλακίων της τρίχας, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά της τριχόπτωσης.
Προσθέστε στη διατροφή σας υγιεινές επιλογές πρωτεϊνών όπως αυγά, ξηρούς καρπούς, φασόλια, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και κοτόπουλο.
3. Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής
Σύμφωνα με έρευνες, οι βιταμίνες A, B, C, D, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος είναι σημαντικοί παράγοντες για τις διαδικασίες ανάπτυξης και διατήρησης της υγείας και της πυκνότητας των μαλλιών. Η βιταμίνη Α αποδεδειγμένα αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών, ενώ ενισχύει σημαντικά και τη διατήρηση τους. Αντίστοιχα, και η βιταμίνη D, εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη της, ενισχύει και την ανανέωση του τριχωτού της κεφαλής.
4. Χρήση ελαίων και μασάζ
Το μασάζ στο τριχωτό της βελτιώνει την κυκλοφορία στην περιοχή, βοηθώντας στην αναγέννηση των τριχών – και κατ’ επέκταση στην πρόληψη κατά της τριχόπτωσης. Μόλις 5 λεπτά την ημέρα αρκούν, για να υπάρχει βελτίωση στην εμφάνιση του τριχωτού. Όταν το μασάζ γίνεται και με τη χρήση των κατάλληλων ελαίων, τα αποτελέσματα ενισχύονται σημαντικά! Το έλαιο καρύδας, το έλαιο αβοκάντο, αλλά και το καστορέλαιο είναι κάποια από αυτά.
5. Β-σιτοστερόλη
Το φυτικό εκχύλισμα Β-σιτοστερόλη είναι κυρίως γνωστό για τη συμβολή του στη μείωση της χοληστερόλης. Η Β-σιτοστερόλη, εκτός από τη χρήση της κατά της χοληστερόλης, πιστεύεται πως είναι ένας φυσικός αναστολέας της 5-άλφα αναγωγάσης, του ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη – και επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία της ανδρικής τριχόπτωσης.