Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά και ήδη έχεις ξεκινήσει το «ταξίδι» για να φτάσεις στην παραλία και να βουτήξεις στη δροσερή θάλασσα. Βουτάς με τη μία, απολαμβάνεις τον ήλιο και το νερό και ξαφνικά νιώθεις έναν απίστευτο πόνο που συνδυάζεται με ένα αφόρητο τσούξιμο. Τι άλλο; Σε τσίμπησε τσούχτρα!
Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται έξαρση της παρουσίας των τσουχτρών (μεδουσών) στα ελληνικά νερά. Άραγε αυτό το φαινόμενο είναι μόνιμο ή παροδικό; Και πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα της τσούχτρας;
Κατ’ αρχάς οι τσούχτρες (ή μέδουσες) ανήκουν στους οργανισμούς του ζωοπλαγκτόν όλων των θαλασσών. Είναι αρκετά δραστήριες και κινούνται βάσει των θαλάσσιων ρευμάτων. Οι πιο πολλές τσούχτρες δεν είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους εκτός από ορισμένα είδη που ενδέχεται να είναι θανατηφόρα.
Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια οι τσούχτρες παρουσιάζονται στη Δυτική Μεσόγειο όλο και περισσότερο. Όταν ο αριθμός τους είναι φυσιολογικός, οι τσούχτρες είναι απαραίτητες για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Παρ’ όλα αυτά, η σταδιακή έως και ραγδαία αύξησή τους είναι ανησυχητική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τις εξαφανίσουμε!
Που οφείλεται όμως η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών;
Βάσει των ειδικών, οι παράγοντες που ευνοούν την αύξησή τους είναι:
Η υψηλή θερμοκρασία των νερών (υπερθέρμανση).
Η αυξημένη αλιεία.
Η αλλαγή στο pH του νερού των ωκεανών.
Ενδέχεται η αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων τοξικών ουσιών στα νερά να οδηγεί στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.
Συνήθως οι τσούχτρες παραμένουν 2-4 χρόνια στις θάλασσές μας. Βέβαια αυτό μεταβάλλεται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Γνωρίζεις όμως πως να αντιμετωπίσεις το τσίμπημα της τσούχτρας;
Βγες άμεσα από τη θάλασσα.
Έλεγξε το σώμα σου και αφαίρεσε προσεκτικά και όχι με γυμνά χέρια τα πλοκάμια της τσούχτρας. Το σίγουρο είναι ότι όπου υπάρχει πλοκάμι στο σώμα σου, η πάσχουσα περιοχή θα εμφανίζει κοκκινίλες, σπυράκια και ερεθισμό.
Ρίξε πολύ θαλασσινό νερό στα πάσχοντα σημεία.
Γνωρίζεις ότι ο πάγος μειώνει το πρήξιμο; Άρα βάλε στο τσίμπημα πάγο ή παγάκια και κάνε υπομονή!
Τσέκαρε το φαρμακείο σου και αν δεν έχεις μαζί σου αμμωνία ή κορτιζονούχα αλοιφή ήρθε η ώρα να προμηθευτείς. Ακόμα και στο τσίμπημα της τσούχτρας, η αμμωνία ή η αλοιφή θα περιορίσουν τη φλεγμονή και το τσούξιμο.
Σε περίπτωση που το τσίμπημα από την τσούχτρα είναι πολύ τοξικό ή έχεις αλλεργία και δεν το ξέρεις, ενδέχεται να παρουσιάσεις ναυτία ή εμετό, δύσπνοια, ζάλη και ταχυκαρδία. Ζήτα βοήθεια προκειμένου να σε οδηγήσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας όπου θα σου χορηγήσουν ένεση κορτιζόνης.
Μετά την πρώτη αντιμετώπιση και περιποίηση ενδείκνυται για τις 2-3 επόμενες ημέρες να καθαρίζεις σχολαστικά την πάσχουσα περιοχή και να χρησιμοποιείς μία αντιβιοτική κρέμα.
Μην ξεχνάς πόσο απαραίτητο και χρήσιμο είναι να έχεις μαζί σου ένα οργανωμένο φαρμακείο πρώτων βοηθειών!