Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ
Η Καβάλα πριν 54 χρόνια τέτοιες ημέρες ζούσε ..μεγάλες στιγμές .. εγκαινιάζονταν το Εθνικό της Στάδιο στην περιοχή Περιγιαλίου. Η ποδοσφαιρική της ομάδα ο Α.Ο.Κ. αγωνίζονταν στην Α΄ Εθνική κατηγορία και η πρεμιέρα του πρωταθλήματος θα γίνονταν στο νέο στάδιο , υπό το φως των υπερσύγχρονων προβολέων αλλά και στον καταπράσινο αγωνιστικό χώρο, αφού το στάδιο διέθετε χλοοτάπητα , κάτι σπάνιο για την εποχή. Αντιπαλη ομάδα αυτή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Οι κερκίδες του σταδίου είχαν γεμίσει από νωρίς το απόγευμα και όπως λέει ο ..λαός “δεν έπεφτε καρφίτσα”. Τα εγκαίνια του Εθνικού Σταδίου Καβάλας έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου 1970, από τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνο Ασλανίδη, παρουσία όλων των τοπικών αρχών. Την ίδια μέρα το πρωί , στην “Μεγάλη Λέσχη” ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης ανακηρύσσονταν επίτιμος δημότης Καβάλας από τον Δήμαρχο Ευάγγελο Ευαγγελίου. Το στάδιο κόστισε 32.500.000 δραχμές και θα ακολουθούσαν σύμφωνα με την ομιλία του Δημάρχου Ε. Ευαγγελίου η θεμελίωση του Εθνικού Κολυμβητηρίου αλλά και του Εθνικού Σκοπευτηρίου. Ήδη στην πόλη κατασκευάζονταν το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (σημερινό πάρκο Φαλήρου).
Στον ποδοσφαιρικό αγώνα η ομάδα του “ΗΡΑΚΛΗ” είχε προηγηθεί στο σκορ με σουτ του Κασάπη και ισοφάρισε η Καβάλα με κεφαλιά του Χαραλαμπίδη. Διαιτητής ήταν ο Λάτσιος. Η Καβάλα είχε αγωνιστεί με τους Παντελάκο, Μπουγατσά Τάτση, Καραμπετάκη, Μπλέκο, Πάτσα (76 Παπαδόπουλο), Αβραμίδη Γκαρανάτσο,(56 Μαχαιρίδη), Χαραλαμπίδη Κοψαχείλη, Φιλιππίδη. Προπονητής στην ομάδα της Καβάλας ήταν Μπέλα Πάλφυ.
Ο Παναγιώτης Χατζηεμμανουηλ με έγραψε: “ Ο Μπέλα Πάλφυ ήταν εξαιρετικός προπονητής , καθηγητής αθλητισμού στο Βελιγράδι. Έμαθα πάρα πολλά για την προπόνηση διαφόρων αγωνισμάτων . Σχεδόν κάθε μέρα μου ανέπτυσσε ένα διαφορετικό θέμα” .
Ο Κώστας Πούλιας με έγραψε: “Η πρώτη νίκη του ΑΟΚ στο γήπεδο αυτό ήταν στο επόμενο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, 1-0. Το Εθνικό Στάδιο Καβάλας είναι συνδεδεμένο με το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων, κτίστηκαν συγχρόνως από τον ίδιο εργολάβο (Χρήστος Μπάτσης) και τους ίδιους τεχνίτες. Το ένα είχε προϋπολογισμό περίπου 30.000.000 δραχμές και το άλλο 800.000 δραχμές”.
Ο Αβραάμ Μαστοράκης με έγραψε για το γεγονός: “Πριν τον αγώνα προηγήθηκε αγώνας επίδειξης ανάμεσα στην Β ομάδα του ΑΟΚ και τη Νέα Καρβάλη. Η φωτογραφία, από το αρχείο του Σάββα Χατζάτογλου, δεν είναι απλώς ιστορική αλλά τεκμήριο ανυπολόγιστης σημασίας! Όπως προκύπτει από το συλλεκτικό λεύκωμα για την ιστορία της Α΄ Εθνικής (επιμέλεια Δημήτρης Τσακίρης) ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο πρώτος μεταξύ ομάδων της Α’ Εθνικής που διεξήχθη νύχτα υπό το φως προβολέων! Προφανώς προβολείς προϋπήρχαν σε κάποια ελληνικά γήπεδα και ίσως είχαν ήδη διεξαχθεί νυχτερινοί ευρωπαϊκοί αγώνες. Αγώνες όμως μεταξύ ελληνικών ομάδων γίνονταν μόνο ημέρα. Συνεπώς ο αγώνας ΑΟΚ-Ηρακλής είναι ο πρώτος επίσημος νυχτερινός μεταξύ ελληνικών ομάδων Α Εθνικής.
Το πραγματικά υπέροχο όμως της ιστορίας είναι ότι ο αγώνας που προηγήθηκε ανάμεσα στον Ναζιανζό και την Β’ ομάδα του ΑΟΚ είναι προφανώς ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στην Ελλάδα μεταξύ ελληνικών ομάδων ανεξαρτήτως κατηγορίας! Για την ιστορία οι ποδοσφαιριστές του Ναζιανζού που φαίνονται στην φωτογραφία είναι:
7 Γιώργος Θεοφυλάκτου
5 Σάββας Χατζάτογλου
15 Θανάσης Ατλαμάζογλου
2 Νίκος Χαΐτογλου
14 Κώστας Παπαπαϊσίου
16 Ζήσης Γκίκας
3 Ζαχαρίας Βαφειάδης
12 Μωυσής Χατζηθεοδώρου”.
Γιώργος Τζινόπουλος με έγραψε: “Ο αγώνας με τον Ηρακλή 1-1 υπό το φως των προβολέων έγινε με τα επίσημα εγκαίνια του Εθνικού Σταδίου. Ήταν η δεύτερη χρονιά που ο ΑΟΚ χρησιμοποιούσε το Εθνικό Στάδιο ως έδρα του. Το χρησιμοποίησε την προηγούμενη χρονιά, που ήταν και η πρώτη του στην Α Εθνική, σε ξερό ακόμη γήπεδο με πρώτο αγώνα ΑΟΚ ΟΦΗ 1-0 και δεύτερο ΑΟΚ – Παναχαϊκή 2-1. Ο χλοοτάπητας του γηπέδου έγινε το καλοκαίρι, στο ενδιάμεσο διάστημα της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς”.
Ο Γιώργος Γιαγκουδάκης με έγραψε: “Πριν τον αγώνα έκαναν παρέλαση στο στάδιο όλα τα σχολεία της Καβάλας”.
Οι φωτογραφίες της εποχής εκείνης είναι από το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στο Ε.Ο.Α.