Ίσως να έχετε προσέξει ότι η γάτα σας κοιμάται περισσότερο, δεν μπορεί πια να πηδήξει τόσο ψηλά όσο πηδούσε ή δεν κυνηγά ένα κομμάτι σχοινί με τόση ενέργεια όσο παλιά.
Αυτά είναι όλα φυσιολογικά καθώς περνούν τα χρόνια. Όπως κι εμείς, θα θέλει να κόψει λίγο ρυθμούς καθώς μεγαλώνει! Οι γάτες θεωρούνται συνήθως ηλικιωμένες περίπου από την ηλικία των επτά ετών και άνω, αλλά μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη φυλή και άλλους παράγοντες.
Το προσδόκιμο ζωής μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γάτας επηρεάζεται επίσης από τη διατροφή της, τη φυσική της κατάσταση και τυχόν προβλήματα υγείας. Αν και μπορεί να φαίνεται πιο ήρεμη σε σχέση με το πώς ήταν μικρή, θα συνεχίσετε λογικά να έχετε την ίδια διασκεδαστική, τρυφερή και ικανοποιητική σχέση ζωής που είχατε πάντα.
Το κατοικίδιό σας θα απολαμβάνει τους γατίσιους υπνάκους του ακόμη περισσότερο όταν μπορεί να κουλουριαστεί κάπου μαλακά, ειδικά όσο μεγαλώνει. Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να πονούν στις αρθρώσεις, οπότε ένα άνετο κρεβατάκι θα τους προσφέρει θαλπωρή και στήριξη για να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα. Κρατήστε το κρεβατάκι τους σε ένα ζεστό σημείο, μακριά από ρεύματα, για να μπορούν να βρίσκουν λίγη γαλήνη και ησυχία σε έναν ήρεμο χώρο.
Για να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις της γάτας σας, μπορείτε να έχετε κοντά της ένα μπολ με καθαρό νερό, ώστε να μη χρειάζεται να διανύσει μεγάλη απόσταση για να ξεδιψάσει. Αυτό θα την ενθαρρύνει να πίνει περισσότερο νερό, ώστε να μην κινδυνεύει από αφυδάτωση, και θα κρατήσει μακριά τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να παρουσιάσουν οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάλετε κάπου κοντά και την αμμοδόχο της – ακόμη κι αν η γάτα σας δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει αμμοδόχο, μπορεί να το βρει βολικό να έχει μία μέσα στο σπίτι, οπότε να μη χρειάζεται να πάει πολύ μακριά για τις ανάγκες της.
Είτε της αρέσει να παρακολουθεί τον κόσμο από κάποιο περβάζι είτε να κοιμάται στον καναπέ, το σίγουρο είναι ότι κάθε γάτα έχει ένα αγαπημένο μέρος, το οποίο είναι συνήθως ψηλότερα από το έδαφος. Αν και στις γάτες αρέσει να πηδούν, με τα χρόνια ίσως να μην μπορεί να φτάσει πια τόσο ψηλά όσο έφτανε. Δημιουργώντας επίπεδα για να ανεβαίνει, μπορείτε να τη βοηθήσετε να φτάνει εκεί που θέλει να είναι. Για παράδειγμα, αν βάλετε ένα σκαμνάκι για τα πόδια μπροστά από την αγαπημένη πολυθρόνα της, δεν θα είναι πλέον αναγκασμένη να κάνει ένα μεγάλο άλμα, αλλά δύο πιο εύκολα πηδηματάκια.
Μεταβαλλόμενες ανάγκες
Μια γάτα θα περάσει γύρω στο 40% της ζωής της ως ηλικιωμένη, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις μεταβαλλόμενες διατροφικές ανάγκες της για να διασφαλίσετε ότι είναι όσο πιο υγιής και χαρούμενη γίνεται. Οι γάτες θεωρούνται συνήθως ηλικιωμένες περίπου από την ηλικία των επτά ετών και άνω και από αυτό το σημείο και μετά μπορεί να προσέξετε ότι αρχίζουν να κόβουν ρυθμούς. Το γεγονός ότι παίρνει τη ζωή λίγο πιο χαλαρά, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του μεταβολισμού της, σημαίνει ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία γάτα σας καταναλώνει πλέον λιγότερη ενέργεια σε καθημερινή βάση, οπότε δεν χρειάζεται τις ίδιες θερμίδες. Η αλλαγή αυτή πρέπει να επηρεάσει και τη διατροφή της, για να είστε σίγουρος/σίγουρη ότι δεν τρώει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται και να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος.
Μια ειδική τροφή για ηλικιωμένες γάτες θα δώσει στο κατοικίδιό σας όλα όσα χρειάζεται καθώς μεγαλώνει. Η σύστασή της θα περιέχει εύπεπτη πρωτεΐνη που δεν θα πέφτει βαριά στο στομαχάκι της και θα είναι απαλή για τα δόντια της. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας για τη διατροφή μιας ηλικιωμένης γάτας.
Απώλεια όρεξης
Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το φαγητό της, το καλύτερο είναι να τη δει ο κτηνίατρος. Η απώλεια της όρεξης θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας ή και σε κάτι τόσο απλό όπως η αλλαγή των γευστικών προτιμήσεών της λόγω ηλικίας. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να δει αν υπάρχει κάτι πιο σοβαρό και να σας πει τι μπορείτε να κάνετε για να επανέλθει η όρεξή της!
Τακτικά τσεκ-απ
Oπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες σε κάποια προβλήματα υγείας όσο μεγαλώνουν. Ορισμένα από αυτά μπορεί να οφείλονται στη φυσική “φθορά” που έρχεται με τον χρόνο, αλλά κάποια άλλα προβλήματα υγείας στις ηλικιωμένες γάτες μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα.
Επισκέψεις στον κτηνίατρο
Τα τακτικά τσεκ-απ στον κτηνίατρο είναι ο καλύτερος τρόπος να προφυλάξετε την υγεία της ηλικιωμένης γάτας σας – στην πραγματικότητα, είναι τόσο σημαντικά που κάποιοι κτηνίατροι έχουν κλινικές ειδικά για ηλικιωμένες γάτες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κτηνίατρος θα ζυγίσει τη γάτα σας και θα της κάνει μια πλήρη εξέταση. Αν υπάρχει κάτι που τον ανησυχεί, μπορεί να πάρει δείγματα ούρων και αίματος για να τα εξετάσει για τυχόν ενδείξεις ασθενειών που είναι γνωστό ότι προσβάλλουν μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες.
Οι συνήθεις εμβολιασμοί, αντιπαρασιτικές θεραπείες και θεραπείες για ψύλλους θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά και τα επόμενα χρόνια.
Δέρμα, τρίχωμα και νύχια
Οι γάτες χρειάζονται τα νύχια τους για να σκαρφαλώνουν και να προστατεύουν τον εαυτό τους ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, οπότε τα νύχια τους θα πρέπει πραγματικά να κόβονται μόνον αν είναι απολύτως απαραίτητο. Επειδή, όμως, οι ηλικιωμένες γάτες είναι λιγότερο δραστήριες, τα νύχια τους ίσως να μη φθείρονται στον ίδιο βαθμό, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειάζονται λίγο κόψιμο από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, επειδή οι ηλικιωμένες γάτες καμιά φορά χάνουν την ικανότητά τους να τραβούν τελείως μέσα τα νύχια τους, αυτά μπορεί να δείχνουν μακρύτερα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα – γι’ αυτό προσέξτε να μην τα κόψετε πάρα πολύ!
Η δυσκαμψία στις αρθρώσεις που έρχεται με την ηλικία μπορεί να μην επιτρέπει στη γάτα σας να φτάσει πλέον σε κάθε σημείο του σώματός της για να καλλωπισθεί. Μπορείτε να τη βοηθήσετε με μια βούρτσα – οι κοντότριχες γάτες χρειάζονται λογικά βούρτσισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα και οι μακρύτριχες ένα σύντομο βούρτσισμα κάθε μέρα. Προσπαθήστε να μην κάνετε μπάνιο τη γάτα σας αν δεν είναι επείγουσα ανάγκη, γιατί η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι αγχωτική για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες.
Σημάδια και συμπτώματα γήρανσης
Για τη φροντίδα της ηλικιωμένης γάτας, το να γνωρίζει κανείς ποια είναι τα συμπτώματα της ηλικίας είναι τόσο σημαντικό όσο και η θρεπτική διατροφή και η πολλή προσοχή και αγάπη. Τα ακόλουθα σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις αλλαγές που συμβαίνουν στη γάτα σας και να τις αντιμετωπίσετε εάν χρειάζεται.
Οστεοαρθρίτιδα
Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δυσκαμψία ή πόνους στις αρθρώσεις. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας αργεί περισσότερο να σηκωθεί όρθια ή ότι έχει γίνει πιο δύσκαμπτη στις κινήσεις της. Το μπερδεμένο τρίχωμα μπορεί να είναι επίσης σημάδι οστεοαρθρίτιδας, αφού η γάτα σας ίσως να μην είναι αρκετά ευλύγιστη για να μπορεί να καλλωπισθεί καλά.
Αν η γάτα σας υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα, σιγουρευτείτε ότι μπορεί να φτάσει εύκολα στην τροφή της. Περάστε λίγο χρόνο μαζί της την ώρα που τρώει για να σιγουρευτείτε ότι μπορεί να το φτάσει και να φάει επαρκή ποσότητα.
Οδοντικές παθήσεις
Στις γάτες τα προβλήματα στα δόντια είναι πολύ πιο εμφανή σε σχέση με τους σκύλους. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να δυσκολεύονται να μασήσουν, να τους τρέχουν σάλια, να έχουν κακή αναπνοή ή και να κόψουν τελείως το φαγητό. Αν σταματήσουν να τρώνε, θα χάσουν επίσης βάρος. Αν παρατηρήσετε κάτι από όλα αυτά, πηγαίνετε τη γάτα σας για οδοντιατρικό έλεγχο το συντομότερο δυνατό.
Ασθένειες νεφρών
Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες μπορεί κάποιες φορές να παρουσιάσουν προβλήματα με τα νεφρά τους. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η υπερβολική δίψα ή ούρηση ή η ανεξέλεγκτη ούρηση. Αν παρατηρήσετε τη γάτα σας να κάνει οτιδήποτε από αυτά, πηγαίνετε να τη δει ο κτηνίατρος το συντομότερο δυνατό, ώστε να πάρει θεραπεία, αφού τα σημάδια αυτά μπορεί να υποδεικνύουν επίσης διαβήτη ή ορμονικά προβλήματα.
Καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα
Οι γάτες δεν αναπνέουν με το στόμα, οπότε αν δείτε τη γάτα σας να λαχανιάζει, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει κάποιο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα. Aλλα πιθανά συμπτώματα θα μπορούσε να είναι να φαίνεται πιο ληθαργική από ό,τι συνήθως, να παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή ή να κάθεται με τεντωμένο τον κορμό προσπαθώντας να αναπνεύσει καλύτερα.
Όγκοι
Αν παρατηρήσετε οποιονδήποτε όγκο, κύστη ή εξόγκωμα πάνω στη γάτα σας, πρέπει οπωσδήποτε να την εξετάσει ο κτηνίατρός σας. Ενδέχεται να είναι απολύτως καλοήθης, αλλά θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένδειξη καρκίνου.
Ασυνήθιστη συμπεριφορά
Σε μεγάλη ηλικία, οι γάτες μπορεί κάποιες φορές να εκδηλώσουν παράξενες ή απρόσμενες συμπεριφορές, όπως να φωνάζουν ή να νιαουρίζουν χωρίς προφανή λόγο, να πηγαίνουν τουαλέτα σε σημεία που δεν πρέπει ή να δείχνουν μπερδεμένες και να ξεχνούν συνήθειες όπως η χρήση της αμμοδόχου. Αυτές είναι συνήθως παρενέργειες των γηρατειών, αλλά μιλήστε με τον κτηνίατρό σας αν δείτε να συμβαίνουν και προκαλούν πρόβλημα.
Καταρράκτης
Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν καταρράκτη και πυρηνική σκλήρυνση. Και στις δύο αυτές καταστάσεις, τα μάτια θολώνουν και παίρνουν ένα γαλαζωπό χρώμα, αλλά οι παρενέργειες είναι διαφορετικές. Ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να διακρίνει από ποια ακριβώς πάσχει.
Τα προβλήματα αυτά δεν είναι τόσο συνηθισμένα στις γάτες όσο στους σκύλους.