Αποφράδα ημέρα η σημερινή πριν μισό αιώνα η Κύπρος προσβάλλονταν από τις τουρκικές δυνάμεις, η εισβολή στα βόρεια του νησιού σήμαινε πόλεμο. Είχε προηγηθεί το προδοτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου. Στην Ελλάδα κηρύσσονταν γενική επιστράτευση και στην Καβάλα η ζωή άλλαξε μέσα σε λίγα λεπτά…
Το άκουσμα της εισβολής στην Κύπρο και της ανακοίνωσης της επιστρατεύσεως , το πρωί του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου βρήκε τους πολίτες αναστατωμένους . Έδρα Μεραρχίας η Καβάλα αλλά και κέντρου επιστρατεύσεως η Ελευθερούπολη συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ εκατοντάδες επίστρατους.
Οι ξένοι , που ήταν τότε για διακοπές, προσπαθούν να βρουν τρόπους να φύγουν ενώ στα καταστήματα τροφίμων άρχισαν να σχηματίζονται .. ουρές, (το κατοχικό σύνδρομο αναβίωσε..).
Από το βράδυ της 20ης Ιουλίου 1974 άρχισαν να διέρχονται από το κέντρο της πόλης εκατοντάδες αυτοκίνητα , κυρίως μικρά φορτηγά, που είχαν επιστρατευτεί με κατεύθυνση τα σύνορα του Έβρου.
Στρατιωτικά οχήματα κινήθηκαν μέσω ορεινών δρόμων της Ξάνθης και της Κομοτηνής.
Στο Νοσοκομείο Καβάλας υψώθηκε μια μεγάλη σημαία του σήματος του Ερυθρού Σταυρού λευκή με κόκκινο σταυρό στην μέση.
Τις βραδινές ώρες ζητήθηκε προαιρετική συσκότιση κατοικιών και δημοσίων κτιρίων.
Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο μετέδιδαν τα νέα , τόσο από την Κύπρο και τις εχθροπραξίες όσο και από την επιστράτευση. Η γενική επιστράτευση που κηρύχθηκε, αποκάλυψε και το άλλο έγκλημα της δικτατορίας η οποία άφησε τον στρατό, επί χρόνια, χωρίς ανανέωση του εξοπλισμού και χωρίς καμία ετοιμότητα των υπηρεσιών του να ανταποκριθούν σε καθήκοντα επιστράτευσης. Εικόνα διάλυσης λέγετε ότι επικρατούσε σε όλα τα στρατόπεδα, πράγμα που αποτέλεσε το υπόστρωμα κατάρρευσης και ανατροπής της χούντας. Την επομένη ημέρα Κυριακή, οι δυο τοπικές εφημερίδες της Καβάλα “Πρωινή” και “Ταχυδρόμος” βγήκαν σε κοινή έκδοση λόγο της επιστράτευσης του προσωπικού τους. Διορισμένος Νομάρχης από την χούντα ήταν ο Ιωάννης Βουλιώτης, που με ανακοίνωση του στον τύπο διαβεβαίωνε για επάρκεια τροφίμων στην Καβάλα και ανέφερε τις επιπτώσεις που θα είχε η απόκρυψη τροφίμων και η άνοδος των τιμών. Ο Βουλιώτης και η οικογένεια του μερικά χρόνια μετά, το 1978, σκοτώθηκαν στον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης.
Εκλεγμένος Δήμαρχος, από το λαό της Καβάλας, στις εκλογές τον Ιούλιο του 1964, ήταν ο Κωνσταντίνος Τσολάκης που άσκησε καθήκοντα Δημάρχου από 6 Ιουλίου 1964 μέχρι το ..ξημέρωμα της 21ης Απριλίου 1967. Το στρατιωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου τοποθέτησε Δήμαρχο στην πόλη τον Δημοτικό Σύμβουλο Άγγελο Αγγελίδη. Ο Αγγελίδης ήταν Δήμαρχος μέχρι την 25η Αυγούστου 1967. Τον διαδέχθηκε ο απόστρατος αξιωματικός Ευάγγελος Ευαγγελίου που ήταν Δήμαρχος στην πόλη μέχρι το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, ο Ευαγγελίου επιστρατεύθηκε και το δημοτικό συμβούλιο ανέθεσε τα καθήκοντα του Δημάρχου, στον αρχαιότερο Δημοτικό Σύμβουλο τον Κωνσταντίνο Σκλάβη.